• Man - Fre 8.00 - 15.00
  • Kanalvejen 9A, 3250 Gilleleje, DK
  • +45 4830 0150

Historien om Firmaet N. B. Ferdinandsen & Sønner A/S

Firmaet blev grundlagt i marts 1943 af Niels Børge Ferdinandsen og Cathrine Ferdinandsen. Hvorfor formidle køb og salg af fartøjer? Jo – på den tid var det skibsprovianteringshandelen som lod budskabet om salg af kuttere gå rundt. Der var ingen der satte system i handel med fiskerbåde/kuttere – det gjorde N.B.F.

N.B som han blev kaldt, var handelsmand, men faglært som bådebygger. Søn af bådebygger Aksel Ferdinandsen, søn af Karl Ferdinandsen, søn af bådebygger og fisker Ferdinand Karlsen, søn af bådebygger og fisker Karl kristensen (født 1803). Slægten har fremtil 1987 haft Gilleleje Skibs- og bådebyggeri. En uafbrudt linie af bådebyggere i Gilleleje. Historien om før den tid, om fiskere fra Gilleleje, findes i slægtsbog, hvis det har interesse.

Tiden var med N.B. – hele udviklingen i samfundet – bedre infrastruktur i Danmark, bedre telefonforbindelse. Op til i dag hvor mailen sikrer hurtig og god kommunikation. Cathrine passede telefonen mens N.B. kørte rundt på havne og handlede med fiskere. Mobiltelefonen ændrede handelen moderat – fiskerne kunne nu til enhver tid ringe til firmaet. Tidligere foregik alt telefonsnak som regel om aftenen efter spisetid – da var fiskerne hjemme.

Jan fortæller hvordan han som dreng, nogle gange om aftenen, passede telefonen ”150” når Cathrine og N.B var i biografen (der var ingen fjernsyn). Det blev senere af stor værdi for Jan, da han trådte ind i firmaet i august 1961, kun 18 år gammel.

Firmaet fik kontor på Hovedgaden i Gilleleje og den første elev blev ansat (for øvrigt Benn´s svigermor). Firmaet blev landsdækkende. N.B. og Jan arbejde godt sammen – flere kontordamer kom til. I oktober 1982 startede Benn i firmaet 17 år gammel.

Firmaet fik udvidet til globale områder. Hele Danmark, Færøerne, Grønland, Sydsverige. I 2003 flyttede firmaet i nye lokaler på Gilleleje Havn. Der er nu satellitkontorer i Hvide Sande, Hanstholm, Hirtshals og fast kontor på Nexø.

Handel med fiskerbåde kuttere er blevet andet end blot handel med både/kuttere – der indgår nu FKA, MAF, kW, BT, kW-dage, økonomi, ekspedition hos myndigheder, banker, forhandlinger o.s.v. Derfor ”det er bare lige” – Nej desværre, den tid er for længst forbi i fiskeriet. Hele fiskerierhvervet er inde i store omvæltninger. Moderne kuttere – samling af fiskekvote på få hænder for at drive fiskeriet rentabelt. Udfordringerne er mange – miljø – økonomi – politisk indblanding o.s.v.

Friheden som fisker var engang og i dag må vi desværre erkende, at det moderne samfund også har lagt sin klamme hånd ind over fiskerierhvervet. Love og regler (Bureaukrati) kvæler initiativet.

Familiefirmaet fortsætter da Benn’s søn Andreas F, 22 år er blevet medarbejder i firmaet. Andreas passer sine skole samtidig med at han arbejder i salgsafdelingen. Han har forøvrigt brugt 3 år på IT-uddannelse på Roskilde Tekniske skole. Moderne tider. Nye forretningsgange kræver at der følges op på tingene.

Vi må håbe at erhvervet fremover finder sin hylde – et sted hvor energi og flid virkelig belønnes – god vind fremover!

Vi bruger cookies til at tilpasse vores indhold og annoncer, til at vise dig funktioner til sociale medier og til at analysere vores trafik. Du samtykker til vores cookies, hvis du fortsætter med at anvende vores hjemmeside.